kritiky, úvahy...

Pohřbený fotovýlet

28. 4. 2019 2:12
Rubrika: Fotoreportáž


Včera jsem byl na vernisáži kamarádky a kolegyně Lidie (ve vězení se věnuje drogově závislým). Dělá moc pěkné grafiky - lepty (https://www.artprogallery.com/lept). Jejím milovaným tvůrčím místem jsou mandloňové sady v Hustopečích u Brna. I vzpomněl jsem si, když jsme si povídali, na místo, které jsem loni objevil: Kouzelný vrbový háj. Jakoby věky zapomenutý, plný svraštělých kmenů s větvemi až na zem. Říkám jí o něm a ona že tam musí se svým malířským náčiním zajet; neb nepoužívá pro své předlohy fotoaparát.

Což mě dnes pohnulo k tomu, abych se zvedl, z ledničky vytáhl dva svitkové filmy, do báglu vložil velký (pravda, nikoli ten největší, ten co se jím fotí pod plachetkou) foťák, pár objektivů a digitální zápisníček - malý digi aparát, který se vleze do větší kapsy - a se stativem se vydal na cestu. Přece to tam neudělá dřív, než já to vyfotím!

Počasí ideální: Slunce skryto za pošmournou, mírně dramatickou oblohou - to se fotoaparátům a zvláště černobílým filmovým materiálům líbí.

Sedám do auta, spojka - plyn, ó, jaké dobro, jaké blaho sedět za volantem staré Mazdy 323F BA...

Jsem na místě. Jaké mě to však čeká nemilé překvapení: Vrbový háj je v háji! Esteticky naprosto zmasakrovaný - zřejmě - ošetřovateli přírodního dědictví: Ze země trčí ubohé pahýly a celé místo vypadá male a banálně. Digitálem udělám několik dokumentárních cvaků a vracím se zpět.

Zmrzačené tajemství

 
Jedu domů, ale nedá mi to. Sjíždím směr Bratislava. Cílem se stávají Hustopeče: Když už jsem o něm tolik slyšel - a v Lidiiných grafikách viděl -, podívám se na ten mandloňový sad! Zastavuji u hřbitova a rekogniskuji terén. Mandloňový ráj kdesi daleko v kopci. Tahat se s tím vším vybavením po kotárech? Zůstaňme doma, na posvěcené půdě. Na rovince. Jdu na hřbitov.

 

Že to ještě někdo nenapadl: Vždyť je to diskriminace!



 

Šperky na Druhou Stranu neprojdou...

 


Dosud jsem si myslel, že slovo "výstav" zná pouze církevní řeč. Není tomu tak. Autoportrétní výstav



Modlitba za duše v očistci - zvláště ty, za které se nikdo nemodlí - u hrobů Rudé armády. (Kdyby tak dnešní věděli, jak jsme kdysi ty Rusáky nenáviděli)

 

 
Genealogický strom: Rekonstruovat rodokmen je nesnadné a jeho zakladatelé tonou navždy ve tmě. Tady je tomu zcela naopak

 

 

Tady, zdá se, vzpomínají na budoucí minulost

 

 

Poetika vsypové loučky


 


Rodiče TGM



 

Nechť je ti, krtečku, dlažba lehká

 

 

Tajemný jak tarotová karta



Fantazii se meze nekladou



Cestou z hřbitova ještě potkávám dva první presidenty (a Mariána Čalfu?)...

 

 

Spojka - plyn... sweet home, go.

 

Doma se v obrazech vracím na místo činu: A ejhle, tajuplná duše vrbového háje se (mi) zjevila...

 

 

Zobrazeno 1550×

Komentáře

dromedar

Navíc kostel v podobě létajícího talíře způsobem pro moderního člověka srozumitelným sděluje, že tady nemáme trvalý příbytek a náš skutečný domov je v nebi.

deFlegmatique

@drome: http://vesmirni-lide.cz/default_cz.htm

výlož - probíhá po každé jednotlivé leči tak, že se na místě srazu položí na zem veškerá v dané leči ulovená zvěř

výřad - je slavnostní zakončení lovu, kdy se na slavnostním shromaždišti položí veškerá zvěř ulovená daného dne a je jí vzdána pocta

za mě nejlepší je ten jerlín co beztak roste z nějakého bývalého tataru

A jsem rád, že konečně vím, jak vypadá @vsypová_loučka, škoda jen, že tady už takovou stránku nemáme

(@RomanS, kdybyste věděl, že NIC nedivil byste se, že ani šperky.)

Zobrazit 13 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio