kritiky, úvahy...

Další báječná promluva

20. 11. 2019 1:43
Rubrika: Nezařazené

 

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php?id=30218

 

Viz poslední odstavec. Komentář k němu: Mentalita, která mezi katolíky neexistuje a která nikdy neměla věroučné krytí, se zde sype na hlavu katolíkům, přičemž mezi muslimy je dosud živá, protože věroučně krytá (identita).

 

Islámská alternativa pro nemuslimy je: Přijmout islám, poddanství (džizja), nebo smrt. Věroučně je to tak založeno v Koránu a příkladu Mohameda, který je jako dokonalý muslim svým historickým jednáním normativem pro každého věřícího muslima. Viz např. článek https://www.maskil.cz/5762-1-12/3/3.htm

Končí závěrem: 

 

"Dodnes islámské náboženské autority trvají na tom, že pokud kdy bude nějaký mír se židy znovu uzavřen, bude tomu podle všech podmínek specifikovaných prorokem (sal Alláhu alajhi wa-salám) v Koránu. Tedy že židé nikdy nebudou vlastnit půdu, která je už jednou provždy muslimská. A že za její pronájem budou platit džizju. Ale nejde jen o židy. Vůbec všechny jiné existující smlouvy s nevěřícími týkající se území jsou platné jen do doby, než muslimové budou dostatečně silní donutit ony nevěřící buď přestoupit na islám, nebo platit džizju svým muslimským vládcům. Anebo zemřít." 
 

Papež může nakrásně kázat, že toto není islámská identita, že jí je něco jiného. Jenže, je snad papež autoritou stran muslimské víry? Není, takže toho není práv - jeho neomylnost tak daleko nesahá. Islám sám pak nemá jednotící autoritu - nějakého svého papeže, který by o tom rozhodl. Papež tak ani nemá s kým - autoritou sobě analogicky rovnou - jednat.
 

Je naivní (a nebezpečné) se domnívat, že nějakým zázrakem nebo dokonce pouhou intervencí papeže (z hlediska islámu nevěřícího - káfira), se islám promění v jiné náboženství, že změní svoji identitu. Což František ani nepožaduje. Naopak, muslimy (věřící věrou a praxí Mohamedovou) explicitně ujišťuje, že o tom, totiž o identitě, se nediskutuje.

 

Nemáme snad o tom všem diskutovat ani my? Je diskuse katolíků o tom, projevem fundamentalistického integrismu, který je třeba hlídat, tzn. (si ji vůbec) nedovolit?

 

 

Zobrazeno 1508×

Komentáře

jk-s

Zatím bylo řečeno pouze to, že ke svěcení žen nemá církev oprávnění. Co není, může být, bude-li to vůle Boží.

Irelevantní

@Holche Nojo, ale Pan Jezis Petra od ty manzelky "odvolal" i kdyz podle tradice mohl byt i vdovec. Chapu, co chcete rict, ale Petrovym manzelstvim bych se neohanela nebo Pan Buh zacne volat manzele pryc od zen a deti.. :) :)

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio