kritiky, úvahy...

Užitečné idiotství

19. 11. 2018 20:42
Rubrika: Nezařazené

 

Ve výběru blogů je článek Kdo z koho.

Zřejmě vyjadřuje nějaké širší souznění duší. Je to smutné, ale co se dá dělat. Něco k tomu napsat:

@fragaria: Dříve byly sexuální menšiny zadupané pod zemí, nesměly nic a etika byla jasná - to, co nám říká církevní učení.

O co ve skutečnosti jde/ šlo? O to, že homosexuální "manželství" nikdy neexistovalo a nikdy nikoho ani nenapadlo považovat něco takového za manželství. S církevním učením to ale nutně nesouvisí, protože manželství je starší než křesťanství, než židovství, než vůbec všechny civilizace i necivilizace co známe: vždy spolu v nějakém exkluzivním společenství zaměřeném na zachování rodu a vzájemné pomoci žil muž a žena (někdy jich bylo víc). Je omyl nebo lež, mluvit o redefinici manželství jako o pozvednutí dříve zadupaných. Manželství, vyplývající z lidské přirozenosti, nikdy nikoho nezadupávalo!

@fragaria: Dnes je to obráceně, křesťanská etika je braná jako okrajová a sexuální menšiny mají plnou pozornost, je jim přáno.

Ano, dnes se něco obrací. Spíše převrací: přirozený řád věcí.
Nikoli křesťanská, ale přirozená etika je braná jako okrajová, protože lidská přirozenost je braná jako neexistující, protože je braná jako pouhý (prý) sociální konstrukt. Křesťanská etika hlásaná Církví je pak na odstřel, protože to ona byla dvoutisíciletou věznitelkou západního člověka. To ona ho zadupávala v tyranském ujařmení neměnné přirozenosti.

@fragaria: Přijde mi to jako dětská hra: hurá, máme navrch a teď vám to spočítáme. Síly se přelévají... Věřím tomu, že lidé přijdou na to, kde je pravý smysl věcí. Takový je běh života. A okliky potřebujeme k tomu, abychom si uvědomili, co je pravé a vzácné.

Když uvážíme, že poslední vítězové nad "tyrany a vládci všemi" svým hurá trýznili půl století polovinu světa a oklika, kterou jsme prý potřebovali čítá 100, 150, 200? miliónů zavražděných, jak jinak nazvat takovéto uvažování, než, v nejlepším případě, dětinským?

Kolik je potřeba k tomu, uvědomit si omyl?

 

Zobrazeno 14628×

Komentáře

spitfire

"Čím jsem, jaká je moje identita, je arbitrární, nemá základ v extramentální realitě."

Možnosti jsou otevřené, ale ideologie s tím nepohne. Pouze technologie. Čipování je technologické vyjádření pro budoucí pojetí identity.

Šokující je pouze na tom to, že i v liberálním prostředí je člověk s čipem pod kůží ještě pořád za exota a hlavně ten čip toho moc nezvládne.

Pro čipování je důležité až odumře generace smart mobilů a smart hodinek, protože ty zatím toho umí víc než ten čip.

Aby to bylo trochu (ideologicky) strašidelné, tak s primitivní verzi čipování (identity) přišel nacismus, když lidem vytetoval na paži číslo.

Generace JiKu není v tomto konzervativní. Je jenom jinou kulturou, kulturou vizuální, která končí. Jak to někde paradigmaticky vystihl epimetheus: "když budou všude kamery (i v domácnostech)".

Představa, že vizualizace je zárukou kontroly a sledování je na tolik komická a přežitá, že mě vždycky rozesměje.

Je fakt, že i Steven Spielberg, když chtěl natočit jakousi neonoir verzi budoucnosti, tak se šeredně uťal filmem Minority report.

minimax

Kdy se vlastně z úchylů staly sexuální menšiny?

Zobrazit 117 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio