kritiky, úvahy...

Kdo to všechno řídí?

22. 11. 2018 12:09
Rubrika: Nezařazené

 

Jsou dvě krajní odpovědi na otázku:

Jsou zásadní změny západní společnosti něčím resp. někým řízené?

1/ Ne, všechno se bezcílně děje tak nějak samo.
2/ Ano, vše je kýmsi naplánováno a zpoza kulis řízeno.

Realistické řešení uvedu příkladem islámského džihádistického aktivismu:

Džihádista - dejme tomu rodilý Belgičan - sedne do náklaďáku a projede chodníkem plným lidí. Řídil ho někdo? Udělal ho někdo džihádistou? Není třeba. Stačí, že uvěřil islámské džihádistické ideologii, ztotožnil se s ní. Pak už jen logicky jednal v jejím duchu.

Podobně jako když kdokoli konvertuje a své víře podřídí svůj život. Že to má nějaké sociální a psychologické pozadí, doprovodné motivy? Ano, má. Samotný čin konverze a následující jednání ale z motivů nutně nevyplývá, ony ho nerodí, nejsou causa efficiens vlastních činů. Co tedy řídilo našeho džihádistu? On sám se řídil: světlěm víry-ideologie, kterou přijal. Proč ji přijal? Protože v ní pro sebe spatřoval nějaké dobro. Větší než pozemský život.

Tak jako křesťanství utváří křesťany, podobně islám, komunismus, anebo feministický genderismus dělá z lidí to, co tyto víry a ideologie obsahují. Jestliže obsahují plán na ideální společnost, potom se každý její vyznavač coby dělník (inženýr, voják atp.) na její výstavbě podílí. Druží se s ostatními souvěrci a sympatizanty a s menší nebo větší mírou uvědomnění buduje: lepší zítřky, beztřídní společnost, multikulturalistickou společnost, chalífát...

Co vidíme? Kooperující společenský organismus, buňky i jedince, kteří nutně nepotřebují, aby je někdo odněkud spravoval. K tomu aby měl organismus a jedinec jedno směřování, stačí společný cíl. Ten je spolu s návodem na jeho dosažení a popisem nepřátel vylíčen v příslušné nauce. Kdo ji vyznává, sám se jí řídí. (Ovšem řídit se pak snadno nechá, ale o mechanismu řízení tato úvaha není.)

Např. jednání našeho džihádisty je objektivně zaměřeno k vytvoření chalífátu v Evropě (ideální společnost). Subjektivně směřuje k získání osobní spásy džihádistickým mučednictvím (vrahounstvím). Doprovodný motiv: nenávist k západní společnosti.

Objektivní cíl (chalífát) je sice vzdálený, ale samotný čin je k němu zaměřen. Tím se stává smysluplným - a také jasně pochopitelným. Vykládat ho z křesťanských principů ho činí nepochopitelným - nedává smysl. Vykládat ho z principů sekulárního humanismu stejně tak. (Výsledek: zůstane se u nejméně důležitého: doprovodného motivu a anamnézy.)

S mnohými zdánlivě nesouvislými, zdánlivě nahodilými snahami různých progresivistických aktivistů za různá pseudopráva je tomu podobně. Dokud na tyto aktivity hledíme odjinud než z jim vlastních východisek, jeví se buď jako nesmyslné, ANEBO: dávají jiný smysl, sledují jiný cíl než je ten, o který jim objektivně jde. Mnozí pak, v domnění, že realizují svůj vlastní cíl, nevědomky spolupracují na jeho dosažení.

Zdánlivý chaos nebo smysluplný pohyb je tak výrazem aktivace a střetů různých ideologií a světonázorů, jejich nositelů a odtud celých společenských organismů.

Ideové koncepty (např. teismus vs monismus, realismus vs nominalismus, substanční vs dynamická ontologie atd.) - které jsou jakousi páteří různých světonázorů a ideologií - mají svoji transpozici ve společenském dění. Žádná zásadní abstraktní teze o tom, co je Bůh, člověk, svět, nezůstává ležet někde v dějinách filosofie, v knihovnách, v hlavách myslitelů, ale přechází do společenské reality. Příkladně to lze demonstrovat na marx-leninismu, na komunistickém hnutí, jeho ideologii a jí(m) vytvářeném politickém režimu.

Vedle nového marxismu a ideologie islámu je zde křesťanství, dosud nejsilnější světonázor, jenž dal základy a utvářel západní civilizaci. A to pomocí principů, které má za všelidské a univerzální. Tyto principy jsou dosud zabudovány v základech Západu a o tyto principy i celou povahu západní civilizace se nyní hraje.



pokr. možná...



Zobrazeno 2147×

Komentáře

inspra

Přemýšlela jsem, co k tomu napsat, aby nezůstalo jen u lajku za žádnou...tak možná trošku jiný pohled...
Syn hodně vyrábí ze dřeva. Když mu řeknu, aby mi udělal deset stejných hracích kostek, ví, co po něm chci. Ví, jak vypadá hrací kostka, co na ní musí být aby se dalo mluvit o hrací kostce. Když ale bude ty kostky ručně vyrábět, nedokáže je vyrobit naprosto stejné...dřevo má svou kresbu, každá bude trochu jiná už tím. Nemusí vždy na milimetr trefit rozměr nebo rozmístění teček. A protože je děsný nepořádník, vsadila bych se, že mu na nějakou cákne nechtěně barva, položí ji do ukáplého oleje nebo ji jinak neopatrností nebo lajdáctvím, nebo souhrou okolností, poškodí...

inspra

No, odešla jsem od tématu...ale když už jsem se s tím ťukala, tak to tady nechám.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio